Hoflandzorgt voor een goed afscheid


Woord beeld bij afscheid

Teksten van troost rond een afscheid zijn vaak bedoeld om de ander echt te laten zien zoals hij of zij was. In een memoriam, op een gebedsprentje, de woorden in de rouwadvertentie. Natuurlijk ook bij een afscheid van iemand die met pensioen gaat, of gaat emigreren of verhuizen.
Afscheid is pas goed als je een mooi, eerlijk beeld geeft en deelt van de mens die vertrekt. Na een afscheidsdienst vraag ik dan ook de aanwezigen niet of ze het mooi vonden, maar of hun geliefde is recht gedaan.
Recht doen, dat kan in woord en beeld. In ritueel en tekst.
Om je op weg te helpen je afscheid vorm te geven, deel ik hier wat teksten en sites waar meer op te vinden is. Maar kom gerust terug op deze site, want een boek Tekst en Troost is in de maak. Gedachten en gedichten rond afscheid.

Meer gedichten en tekst lees je hier: Gedichten als troost

Gratis kaartjes met troostende teksten vind je hier: Dat neemt allemaal niet weg dat verdriet en verlies verschrikkelijk zwaar kunnen aanvoelen. Dat je er niet uitkomt, dat je het nooit zal kunnen verwerken. Hooguit verweven, zoals een geliefde collega altijd zei. Je weeft de losse eindjes van verlies in de rest van je levensverhaal. Dan lijkt het aan heel wat als je er zo naar kijkt. Maar draai je het om ( zoals bij een geweven lap) dan zie je de losse draadjes weer. Verdriet laat zich niet wegstoppen. Het is hard en hard werken. Je wordt er ongelooflijk moe van en ziet soms niets anders dan het uitzicht waar je al jaren naar staart. Wie hier tot grote steun is geweest in mijn eigen rouwverhaal, is Manu Keirse (lees bijvoorbeeld dit interview in Trouw). Zonder zijn inzichten in boeken en lezingen gedeeld, was ik nu niet in staat om anderen met verlies te helpen. Omdat ik mijn eigen verlies recht in de ogen durfde kijken. Met veel genegenheid wijs ik je daarom op zijn boeken en publicaties.


Zoek je een ervaren spreker voor je viering, dienst, of presentatie
Dan kan ik je wellicht van dienst zijn.
Met mijn achtergrond als theoloog, geestelijk verzorger en docent weet ik van jouw bijeenkomst een sfeervol geheel te maken. Mijn stijl is rustig, aandachtig, met aandacht voor de juiste woorden en beelden. 
Inmiddels heb ik ruime ervaring in het voorgaan in (kerk)diensten, vormgeven van rituelen rond afscheid en rouw en vieringen. Ook presentaties en lezingen over diverse thema's behoren tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan:
  • palliatieve zorg
  • spiritualiteit in het dagelijks leven
  • mindfulness

Van huis uit ben ik Protestant, maar in mijn werkkring begeleid ik mensen van alle geloofs- en levensbeschouwelijke richtingen.
Het vormgeven van een dienst of afscheidsritueel gaat altijd in overleg en daarbij richt ik me op datgene wat jij belangrijk vindt. Neem gerust contact op om te overleggen.

gesprek aanvragen beatrijs hoflandBeatrijs Hofland voorganger Drimmelen


Reacties van anderen op een dienst of presentatie:

Je spreekt heel open en rustig. Prettig om naar te luisteren.
Wat een mooi taalgebruik! Ik heb ervan genoten.
Dank je wel voor je fijne woorden. 

Geen opmerkingen